Handboek voor Hedendaagse hofjes

Steeds meer mensen wonen alleen. Maar mensen hebben ook behoefte aan contact en veiligheid. In hofjes wordt dit al eeuwenlang geboden. Mensen wonen hier zelfstandig maar ook in een gemeenschapsvorm. Welke waarden van hofjes kunnen van betekenis zijn voor deze tijd, en voor welke groepen mensen? Wat kan het leven in hofjes betekenen voor nieuwe collectieve woonvormen die passen in deze tijd YD/ en architecten bureau Sla hebben onderzocht hoe het is om in een hofje te wonen en de wensen van mogelijk toekomstige bewoners. Op grond daarvan ontwikkelden we nieuwe architectonische typologieën en sociale handreikingen die passen in deze tijd.

Een project van de kunstenaars/ontwerpers Sarah Carlier, Marieke van Diepen en Peik Suyling, architecten Peter van Assche, Jeroen van Mechelen en Monique Philippo, stadspsycholoog Sander van der Ham en Titia Daniels, projectmanagement.

Nieuwe hofjesvormen is een jubileumproject van het 400 jarige bestaan van Hofje Codde en van Beresteyn in Haarlem. Het project komt tot stand met steun van Hofje Codde en van Beresteyn, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Fonds Sluyterman van Loo en het RCOAK.

 

2014